Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie ciasta zaparzanego z kremem budyniowym to klasyka. Polecam, ciasto jest przepyszne i zawsze się udaje.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 599
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 785
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 299
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 599
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 785
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 299
Składniki
Szklankę wody wlewamy do garnka, dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i stanie się jednolita. Do wystygniętej masy dodajemy po jednym jajku stale miksując na najwyższych obrotach, na koniec proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy minimum 5 minut, powinno być dobrze napowietrzone. Dzielimy na pół, pieczemy oddzielnie dwa placki w formie około 25x35, ciasto rozsmarowujemy cienką warstwą ( łyżkę stale maczamy w wodzie, ciasto nie będzie się przyklejało), pieczemy około 30 minut, pierwsze 15 w temperaturze 200 stopni, kolejne w 180. Placki powinny być rumiane.
Szklankę mleka odlewamy, resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, mąkę i resztę mleka, dokładnie mieszamy. Na gotujące się mleko, wlewamy rozmieszany budyń, zagotowujemy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.
Gotową masę budyniową wykładamy na jeden z placków, przykrywamy drugim. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy masa stężeje, a placki zmiękną. Przed podaniem opruszamy cukrem pudrem. Smacznego.