Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z bitą śmietaną straciatella, malinami i bananem

Karpatka z bitą śmietaną straciatella, malinami i bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1571

Dodano:

Odsłon: 303

Kruche ciasto parzone z masą śmietanową z dodatkiem gorzkiej czekolady znakomicie komponuje się ze świeżymi malinami oraz bananami. Dosłownym kwiatkiem na cieście są floksy, które pięknie się prezentują, a ich słodki lekko korzenny smak idealnie podkreśla całość.

Składniki

  • ciasto: 125 g masła 2 szklanki wody 2 szklanki mąki krupczatki szczypta soli 10 jajek od szczęśliwych kur
  • masa:
  • 1 litr śmietanki kremówki minimum 36%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szklanka malin
  • duży banan
  • floksy i maliny do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.
    Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
    Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.

    masa:
    Czekoladę ścieramy na drobne wiórki, wlewamy śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywną pianę. Połowę masy wykładamy na jeden blat ciasta. Posypujemy malinami i pokrojonym w plasterki bananem. Rozprowadzamy pozostałą śmietanę. Przykrywamy drugim blatem. Każdą porcję posypujemy przed podaniem malinami i floksami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń