Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do karpatki z owocami proponuje krem mascarpone ze śmiataną. Do takiego kremu owoce bardziej pasują.
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4385
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 795
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 41
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4385
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 795
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 41
Składniki
Masło zagotowałem ze szczyptą soli. Dodałem mąkę i ciągle mieszałem aż do uzyskania gładkiej masy (bez gotowania) Zostawiłem do ostygnięcia.
Do zimnej masy wpiłem jajka i wymieszałem mikserem. Ciasto podzieliłem na dwie części. Użyłem foremek 24x24. Na każdej foremce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowałem połowę ciasta. Piekłem w piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut w 200 stopniach. Używam termoobiegu ponieważ mogę upiec wtedy obie części ciasta równocześnie, w niższej temperaturze. (zwykły piekarnik 210 stopni).
Krem: Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36%, można też użyć 30% ale z większą zawartością tłuszczu jest po prostu łatwiej.
Śmietanę (z cukrem) ubiłem na gęstą masę, osobno ubijam mascarpone. Następnie wymieszałem je za sobą.
Jeden blat karpatki posmarowałem kremem i posypałem borówkami, a następnie przykryłem drugą połówką ciasta. Karpatkę można posypać pudrem i borówkami. Ciasto przechowuję w lodówce.
Przemycamy zdrowie.: Do pieczenia surowego ciasta można dodać odrobinę kurkumy, a do kremu trochę płatków owsianych.