Desery Przepis na:
Karpatka z czerwoną porzeczką

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1535
Dodano: 09.07.2017
Odsłon: 1727
Składniki
- ciasto:
- 125 g masła
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szczypta soli
- 10 jajek od szczęśliwych kur
- masa:
- 200 g śmietanki 42%
- 200 g białej czekolady
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 300 g masła
- 300-400 g czerwonej porzeczki
- cukier puder do posypania
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
ciasto:
Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.
Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
masa:
Mleko, śmietankę, cukier, żółtka i budynie roztrzepujemy trzepaczką. Masę podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do momentu jej zgęstnienia. Do gorącej masy kruszymy czekoladę i mieszamy do jej ostudzenia. Masę budyniową chłodzimy. Masło ucieramy w robocie, aż stanie się puszyste. Ciągle ucierając do masła po łyżce dodajemy zimną masę budyniową. Masę przekładamy na blat ciasta, posypujemy obficie czerwoną porzeczką i przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy wiórkami białej czekolady. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3-4 godziny by masa dobrze zastygła.
Komentarze do przepisu (0)