Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z waniliowym kremem

Karpatka z waniliowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 3861

Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Pyszne, parzone ciasto i delikatny maślany krem budyniowy - słodkość, która urzeka z każdym kęsem. Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty :)

Składniki

  • Ciasto:
  • Margaryna 150 g
  • woda 250 ml
  • mąka pszenna Typ 500 150 g
  • sól 1 szczypta
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 5 szt.
  • Krem:
  • masło 250 g
  • mleko 3,2% 1 litr
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Budyń waniliowy 3 opakowania
  • Dodatkowo:
  • margaryna 2 łyżeczki do wysmarowania blaszek
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki do wysypania blaszek
  • cukier puder 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Karpatka z waniliowym kremem

Przygotowanie

  1. Ciasto: W rondlu rozpuścić wodę z margaryną i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.

  2. Krem: 750 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

  3. Rady:
    Ciasta można piec w piekarniku oddzielnie, każde po 30 minut.
    Cukier waniliowy można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii.
    Zamiast cukru pudru można zrobić ulubioną polewę czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń