Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kąski z karpia w pikantnej galarecie"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 230 kcal. Cena porcji: 2,80 zł
Karpia podziel na dzwonka, opłucz i osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posól i wstaw na 3 godziny do lodówki. Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa przełóż do dużego garnka.
Dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru. Delikatnie osusz, pozostaw, by ostygła. Następnie usuń ości, mięso oddziel od skóry i podziel na kawałeczki.
Wywar przecedź przez gęste sitko, rozpuść w nim spęczniałą żelatynę. W wysokich foremkach ułóż pokrojone na kawałki warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp groszkiem. Zalej wywarem z żelatyną. Danie wstaw do lodówki na 3–4 godziny do stężenia.
Gotowe galaretki ostrożnie wybij z foremek. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.Źródło: Tina