Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kąski z karpia w pikantnej galarecie"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 17
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 133
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 591
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 17
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 133
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 591
Składniki
Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 230 kcal. Cena porcji: 2,80 zł
Karpia podziel na dzwonka, opłucz i osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posól i wstaw na 3 godziny do lodówki. Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa przełóż do dużego garnka.
Dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru. Delikatnie osusz, pozostaw, by ostygła. Następnie usuń ości, mięso oddziel od skóry i podziel na kawałeczki.
Wywar przecedź przez gęste sitko, rozpuść w nim spęczniałą żelatynę. W wysokich foremkach ułóż pokrojone na kawałki warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp groszkiem. Zalej wywarem z żelatyną. Danie wstaw do lodówki na 3–4 godziny do stężenia.
Gotowe galaretki ostrożnie wybij z foremek. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.Źródło: Tina