Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowa granita"
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17411
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1109
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6320
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 591
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17411
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1109
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6320
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 591
Składniki
Kawę wsyp do garnuszka lub innego naczynia, zalej 600 ml wrzątku. Przykryj naczynie i poczekaj, aż kawa się zaparzy. Wsyp cukier, wymieszaj, a następnie przecedź kawę przez sitko do plastikowej lub metalowej miski.
Miskę z kawą odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do zamrażalnika. Po 3 godzinach wyjmij naczynie, przemieszaj widelcem i ponownie wstaw do zamrażalnika. Powtarzaj czynności co 15 minut przez godzinę, aż powstaną kryształki. Zamrażaj jeszcze 20 minut.
Mascarpone zmiksuj z opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj do smaku sporą szczyptę sproszkowanego kardamonu. Granitę rozłóż do szklanek, udekoruj kremem serowym i polej sosem karmelowym.
Czas ok. 30 min; porcja – 330 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety