Do góry

Desery Przepis na:

Kawowy sernik na zimno

Kawowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 6363

Małe co nieco dla wielbicieli kawowych deserów ;)

Składniki

  • herbatniki do wyłożenia spodu formy
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 150 g drobnego cukru (można dać mniej lub więcej - według własnego smaku)
  • Dekoracja:
  • wiórki czekoladowe
  • kawior kawowy (50 ml wrzątku, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki żelatyny)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód formy o wewnętrznych wymiarach 22x9 cm (użyłam aluminiowej, jednorazowej foremki) wykładamy herbatnikami.

    Żelatynę zalewamy ok. 3 łyżkami mleka i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej.

    Resztę mleka podgrzewamy (jednak nie zagotowujemy), dodajemy kawę rozpuszczalną i dokładnie mieszamy. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną i delikatnie studzimy.

    Twaróg ucieramy z cukrem do czasu jego rozpuszczenia, a następnie ciągle ucierając stopniowo dodajemy wcześniej przygotowane mleko z kawą i żelatyną (nie wlewamy wszystkiego od razu, bo masa się zważy).

    Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki, do lekkiego stężenia (ok. 30 minut), po tym czasie mieszamy łyżką i przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

    W czasie, gdy sernik tężeje można pokusić się o przygotowanie kawowego kawioru do dekoracji:

    Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy 1/2 szklanki oleju, który wkładamy do zamrażalnika.

    W czasie, gdy olej się chłodzi mieszamy kawę rozpuszczalną z cukrem i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie do czasu jej rozpuszczenia. Studzimy do temperatury pokojowej.

    Gdy roztwór osiągnie wymaganą temperaturę wyciągamy olej z zamrażalnika i przy pomocy strzykawki, bądź pipety upuszczamy do zimnego oleju kropelki kawowe.

    Po wykorzystaniu całego płynu, gotowe kuleczki przelewamy przez sitko (olej zostawiamy sobie np. do smażenia) i przepłukujemy je pod zimną bieżącą wodą, po czym osuszamy je delikatnie na papierowym ręczniku.

    Ciasto dekorujemy wiórkami czekoladowymi i kawiorem chwilę przed podaniem (najlepiej każdą porcję osobno) według własnej koncepcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń