Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kefirki z owocami leśnymi"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 617
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 169
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 244
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 617
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 169
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 244
Składniki
Owoce przesyp na durszlak i pozostaw, by rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Jajko zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, na zmianę dodawaj porcjami kefir oraz olej.
Z mąki odsyp 2 łyżki, resztę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę wsyp do ciasta, krótko zmiksuj. Na koniec dołóż dżem wiśniowy, wymieszaj ciasto łyżką.
Rozmrożone i osączone owoce leśne oprósz odsypaną wcześniej mąką i włóż do ciasta. Masę delikatnie przemieszaj łyżką. Przygotuj formę na muffinki (na 12 sztuk) – każde wgłębienie wyłóż dwiema papierowymi papilotkami. Napełnij je przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 25 min. 10 min studź w formie, następnie muffinki przełóż w papilotkach na kratkę i wystudź. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina