Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kefirowe babeczki na Wielkanoc"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 716
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 716
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Składniki
Całe jajka zmiksuj z cukrem pudrem na pianę. Dalej miksując, stopniowo dolewaj olej. Gdy cały się wchłonie, porcjami dolewaj kefir. Na koniec, cały czas miksując, dodawaj do puszystej masy mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Połowę owoców kandyzowanych odłóż do dekoracji, resztę posiekaj drobno. Rodzynki namocz, osącz. Wrzuć do ciasta razem z owocami. Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Ciasto przełóż do foremek. Piecz około 35 minut w temp. 160 st. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Wyjmij z foremek i udekoruj odłożonymi owocami.
Czas ok. 55 min; porcja – 380 kcal cena 1,50 zł.
Szybkie ciasto na kefirze
Połącz mikserem 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny, 1 szklankę gęstego kefiru, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 całe jajka oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na koniec dodaj szklankę ulubionych owoców (jagód, malin, truskawek). Przełóż do formy, piecz 50 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety