Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Suszone owoce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na drobne kawałki. Oprószamy je mąką, aby nie opadły w cieście na dno.
Mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy do niej proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy margarynę, dodając kolejno jajka oraz porcje cukru pudru i cukru wanilinowego. Pod koniec ucierania wsypujemy małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy do momentu, aż ciasto będzie puszyste. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy bakalie i delikatnie mieszamy.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można ciasto polać polewą lub lukrem. Keks najlepiej kroić wtedy, gdy całkowicie ostygnie, bo jest bardzo kruchy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 12 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Piękny <31 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 12 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne ciacho :) Palce lizać :)1 Kto głosował? | Odpowiedz