Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Keks marmurkowy"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 476
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1571
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 476
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1571
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Składniki
ok. 75 minut.
Cytrynę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę, z całej wycisnąć sok. Jajka ubijać z cukrem 5-8 minut. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolać olej, wymieszać ciasto mikserem. Rozdzielić na dwie części. Jedną część wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Drugą – z kakao i marmoladą.
Podłużną foremkę-keksówkę (11x25 cm) natłuścić, oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem, tworząc marmurkowy wzorek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Polewę czekoladową stopić z olejem kokosowym i śmietaną. Wystudzone ciasto oblać polewą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, by polewa zastygła.Źródło: Życie na gorąco