Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keksowe muffiny"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 102
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 60
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 102
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 60
Składniki
Miękkie masło (najlepiej o temperaturze pokojowej) utrzyj na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka dodaj do słodkiej masy maślanej. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj mleko oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp mielone orzechy włoskie, wymieszaj.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszaj z utartą masą. Wsyp całe orzechy laskowe. Na koniec dodaj do ciasta posiekane na małe kawałki suszone figi (ewentualnie inne owoce). Ciasto wymieszaj.
Przygotuj foremki na muffiny, wyłóż je papilotkami (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Nałóż ciasto, pamiętając, aby sięgało maksymalnie do 2/3 wysokości foremek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. około 25 min. Ciasto możesz także wlać do formy keksowej i piec 60 min.
Czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł.
Zmiel w domu
Możesz kupić mielone orzechy włoskie lub zmielić je sama w domu. Najlepsza do tego celu jest specjalna maszynka z obracającą się tarką w kształcie walca. Możesz też wykorzystać stary młynek do kawy lub malakser.Źródło: Świat kobiety