Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i pyszne ciasto. Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową i masą jabłkową.
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 174
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15553
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 177
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 115
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 174
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15553
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 177
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 115
Składniki
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do białek stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Masa ma być gęsta i lśniąca. Dodać żółtka,delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao- całość wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę.
Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno rondelka wyłożyć masło, dodać jabłka i je podsmażyć. Gdy jabłka będą gotowe dodać do nich galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Odstawić (należy uważać bo masa szybko zastyga) do przestudzenia.
Wykonanie: Odlać 2-3 łyżki mleka i resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do czasu, aż on się rozpuści. W pozostawionym mleku rozmieszać mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną i żółtka. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać do niego rozmieszane z mlekiem i żółtkami mąki i cały czas energicznie mieszać do czasu, aż masa będzie gęsta i jednolita. Gotowy budyń wystudzić. W misie miksera rozmieszać masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta kładziemy w blaszce. Na to wykładamy przygotowane jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż masa się zetnie. Gdy jabłka zastygną wyłożyć na to masę budyniową i całość przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego ;)