Do góry

Desery Przepis na:

Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1339

Dodano:

Odsłon: 12083

Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga czasu ale potem jak już zasiądziecie do tego ciacha i kawki to nie oprzecie się i po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po następny.

Składniki

  • BISZKOPT : 6 jajek ( M ), 50 g stopionej margaryny lub masła,3/4 szk cukru, 2 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżki maki ziemniaczanej 3
  • MASA DYNIOWO - JABŁKOWA : 500 g dyni ( waga po obraniu ) 500 g jabłek ( waga po obraniu ) 1 łyżka margaryny 2 galaretki cytryn
  • MASA BUDYNIOWA : 2 żółtka 2 łyżki mąki koszalińskiej ( typ 500 ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 l mleka 3,2 % 1/2 szk cukru pudr
  • POLEWA : 1/4 margaryny ( miękkiej ) 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1/3 szk cukru 1 łyżeczka żelatyny do deserów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
    Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
    Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
    Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
    Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
    Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.

  2. MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
    Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
    Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
    Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
    Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
    Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
    Zostawić do lekkiego stężenia.

  3. MASA BUDYNIOWA :
    Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
    Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
    Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.

  4. POLEWA :
    Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
    Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
    Polewę lekko schłodzić.

  5. PRZEŁOŻENIE :
    Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
    Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
    Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
    Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
    Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem.
    Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 28 listopada 2021 Bardzo smaczne ciasto,chociaż przepis trochę niedoprecyzowany.W cieście jest margaryna której nie ma w składnikach.Ja upiekłam je jak biszkopt a więc bez dodatku tłuszczu i zmniejszyłam ilość cukru.Masa dyniowo-jabłkowa bardzo dobra.Cisto zrobiło furorę wśród gości :} Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń