Do góry

Desery Przepis na:

Kisielowiec

Kisielowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2657

Dodano:

Odsłon: 48129

Lubicie kisiel? Ja nie za bardzo, taka lepka i kleista masa. Szczerze ? Nie przepadam:) Ale kisiel w formie proszku, dodany do ciasta -jak najbardziej tak. Ciasto ma wtedy lekko kwaskowy smak, jest pyszne

Składniki

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania kisielu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Wsypuje po jednym opakowaniu kisielu i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, łączę z ciastem, przekładam do blaszki o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na 20 minut, po tym czasie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze około 20-25 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, odstawiam by przestygło i kroję na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 03 listopada 2014 Ja uwielbiam kisiel! Ciasto bomba! Pyszności :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 03 listopada 2014 luna76 ale czy nie za dużo cukru ! szklanka na 3 kisiele i 1 szklankę maki? a jak kisiel będzie z cukrem? ale przepis godny wypróbowania oczywiście z mniejszą ilością tego cukru :-)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 31 października 2014 Szybkie i fajne ciasto. Kolor chyba jest uzalezniony od tego jaki kisiel dodamy. Zabieram do ksiazki :) Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń