Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna, domowa szarlotka na kruchym cieście z Mazowsza"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podduś delikatnie z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Po chwili dodaj rodzynki i cynamon.
Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj 3/4 szkl. cukru i torebkę waniliowego oraz masło. Posiekaj, dodaj 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieć, podziel na połówki. Zawiń osobno w folię i włóż na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkuj jedną część ciasta na papierze do pieczenia. Przełóż na blachę. Wstaw do lodówki.
Białka z 3 jaj ubij, połącz z resztą cukru, ubijając. Jabłka wyłóż na ciasto w formie, przykryj pianą. Na wierzch zetrzyj lub pokrusz drugą część ciasta. Piecz w 180oC ok. 60 min. Możesz podać z bitą śmietaną.Źródło: Świat kobiety