Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna rolada która zawsze się udaje. Proste i pyszne ciasto dla każdego.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 143
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 143
Składniki
Dzień wcześniej przygotowuję galaretkę wg. instrukcji jak na opakowaniu. Ubijam 5 białek ze szczyptą soli a w połowie ubijania delikatnie wsypuję cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym). W osobnej misce łączę mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę i kakao przesiewam przez sitko. Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie by masa nie opadła. Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 15 minut w 170 stopniach. Nie należy piec zbyt długo. Od razu po upieczeniu jeszcze gorące przekładam na wilgotną ściereczkę i z jej pomocą zwijam roladę. Tak zwiniętą odstawiam do całkowitego schłodzenia. Masa: Śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i dodaję serki marscapone oraz 2 Fixy by masa była sztywna. . Mieszam tylko do połączenia składników. Masę wykładam na zimną roladę i na brzegu układam prostokątne paski galaretki. Zwijam dokładnie i szczelnie. Górę dekoruję pozostałościami masy i ewentualnie galaretkami i kawą. chłodzę najlepiej noc.