Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczne amerykańskie coffee cake

Klasyczne amerykańskie coffee cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2896

Dodano:

Odsłon: 4699

Klasyczne amerykańskie coffee cake to bardzo smaczne ciasto do kawki. Z orzechami i cynamonem. Przypomina smakiem ciasta drożdżowe, a jest na sodzie. Łatwe i bardzo szybkie do zrobienia.

Składniki

  • 220 g masła w pokojowej temperaturze
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cynamonu
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru
  • masło i trochę mąki do formy do pieczenia
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Foremkę z kominem posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Orzechy wymieszać z cukrem( 0,5 szklanki) i cynamonem.

  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomoca miksera. Dodać jajka i cukier waniliowy i utrzeć całość na białą, puszystą masę. Trwa to około 5 minut.

  3. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać.

  4. Sodę wsypać do kwaśnej śmietany, wymieszać.

  5. Do masy jajecznej dodawać na przemian makę i kwaśną śmietanę. Krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.

  6. Połowę ciasta przełożyć do formy. Posypać połową orzechów z cynamonem. A następnie wyłożyć resztę ciasta. Posypać po wierzchu orzechami z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń