Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne amerykańskie coffee cake to bardzo smaczne ciasto do kawki. Z orzechami i cynamonem. Przypomina smakiem ciasta drożdżowe, a jest na sodzie. Łatwe i bardzo szybkie do zrobienia.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 213
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34461
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 213
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34461
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Składniki
Foremkę z kominem posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Orzechy wymieszać z cukrem( 0,5 szklanki) i cynamonem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomoca miksera. Dodać jajka i cukier waniliowy i utrzeć całość na białą, puszystą masę. Trwa to około 5 minut.
Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać.
Sodę wsypać do kwaśnej śmietany, wymieszać.
Do masy jajecznej dodawać na przemian makę i kwaśną śmietanę. Krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Połowę ciasta przełożyć do formy. Posypać połową orzechów z cynamonem. A następnie wyłożyć resztę ciasta. Posypać po wierzchu orzechami z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.