Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze zastanawiałam się, jak smakuje ciasto z tofu...no z grochu...kurza twarz! Powiem wam: JEST PYSZNE. Nie jesz go tylko dlatego żeby zrobić przyjemność przyjaciółce, ale z prawdziwą ochotą i zachwytem nad grochem :)
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4486
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12713
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4486
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12713
Składniki
Najpierw spód: Ciastka kruszysz na drobny piasek. Możesz użyć blendera, tłuczka lub po prostu pokruszyć w dłoniach i poczuć jak delikatnie pękają i przesypują się przez palce. Do pokruszonych ciastek dodaj wiórki kokosowe i olej. Wszystko wymieszaj. Pewnie będzie odrobinę zbyt sypkie, ale bez problemu możesz wykleić takim piaskiem spód tortownicy o średnicy ok. 24cm. Równie dobrze możesz najpierw wyłożyć na niej papier, a dopiero potem wykleić dno ciastem. Nie to jest ważne, a raczej schłodzenie ciasta w lodówce. Musi nieco zmienić konsystencję i stać się twardsze.
Potem góra: Tofu odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Delikatnie, tyle ile się da. Następnie pokrusz je do pojemnika, w którym będziesz blendować. Dorzuć także skórkę z cytryny i wlej sok z tych cudnych owoców. Na samym początku poczujesz zapach grochu- intensywny, aż trudno uwierzyć, że po upieczeniu nie pozostanie po nim najmniejszy ślad. Masa będzie dosyć gęsta – dodaj więc mleko kokosowe i cierpliwie blenduj na gładką masę. Potem dorzuć także cukier, wanilię, budyń w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Na samym końcu wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Na ciasteczkowym spodzie równomiernie rozłóż masę tofurnikową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175ºC na około 60 minut. Upieczone i ostudzone ciasto możesz ozdobić wedle własnej fantazji, albo po prostu zanurz w polewie z gorzkiej czekolady i górze wiórków kokosowych :)