Do góry

Desery Przepis na:

KLuski na parze [buchty]

KLuski na parze [buchty]

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 1167

Dodano:

Odsłon: 9254

Smaczny deser a nawet samodzielne danie podane z gulaszem lub innym sosem np. owocowym ,Dobrze smakuje z masłem i cukrem . Polecam!

Składniki

  • Mąka 1/2 kg
  • Cukier 4 łyżki
  • Jajo kurze 2 szt
  • Mleko 1 szkl
  • Drożdże 20 g
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Masło 4 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
KLuski na parze [buchty]

Przygotowanie

  1. Z drożdży ,2 łyżek mąki i mleka przygotować rozczyn , pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

  2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki ,wyrobić gładkie ciasto przykryć ściereczką poczekać aż podwoi objętość .

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklanką ,układać na ściereczce.

  4. Garnek owinąć gazą układać kluski i parować kilka minut.

  5. Gotowe podawać z ulubionym dodatkiem.

  6. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń