Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski z makiem, miodem i bakaliami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Święta na ostatnią chwilę 10 błyskawicznych przepisów
Mak wysyp na gęste sito, przepłucz, dwukrotnie przelej dużą ilością wrzątku i odstaw. Osączony 2 razy przepuść przez maszynkę do mięsa. W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami (masę możesz doprawić rdzeniem wyskrobanym z laski wanilii).
Ugotuj mleko ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron do miękkości. Odcedź i przestudź. Następnie wymieszaj z masą makową. Przełóż do salaterki i mocno ochłodź. Przed podaniem potrawę możesz udekorować suszonymi owocami lub paskami skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Przygotowane wcześniej kluski z makiem możesz przez 2-3 dni przechować w lodówce.
Danie przygotujesz w 20 minut, jeśli użyjesz gotowej masy makowej, najlepiej zawierającej już bakalie.Źródło: Świat kobiety