Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knoppers to przepyszny deser przełożony masą mleczną i czekoladowo-orzechową inspirowany popularnym wafelkiem.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 102
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1027
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 52
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 102
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1027
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 52
Składniki
Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy ja na puszystą masę, następnie dodajemy krem czekoladowy, kakao i całość razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy laskowe dość drobno siekamy a następnie dodajemy do czekoladowej masy.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, a następnie dokładnie studzimy. Wystudzoną masę z mleka, tłuszczu i cukru przelewamy do miski, wsypujemy do niej partiami mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy. Na pierwszy blat wafla przekładamy masę orzechową i równo ją rozsmarowujemy, na masie umieszczamy drugi wafel. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy trzeci wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy w lodówce około 3-4 godzin.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.