Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj robiłam faworki, o których wolałabym jednak jak najszybciej zapomnieć... z całej tej ,,śmieciowej" roboty zostały mi białka, z których zrobiłam te najlepsze na świecie kokosanki. Dzisiejszy wypiek zdecydowanie poprawił mi humor po wczorajszym niby chruście :) Kokosanki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, idealnie słodkie, po prostu bajeczne.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 113
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 108
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 164
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 113
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 108
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 164
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Masło roztapiamy i wlewamy do kokosu. Łyżką dokładnie łączymy wiórki z tłuszczem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a pod koniec dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Wiórki kokosowe mieszamy z ubitą pianą z białek (pianę dodajemy stopniowo!). Dłońmi lub za pomocą łyżki formujemy małe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Kokosanki pieczemy ok 20 minut, chociaż czas ten zależny jest od wielkości naszych ciastek. Ja zrobiłam trochę większe i piekłam je 25 minut (ostatnie 5 minut w termoobiegu).
zdj
zdj