Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj robiłam faworki, o których wolałabym jednak jak najszybciej zapomnieć... z całej tej ,,śmieciowej" roboty zostały mi białka, z których zrobiłam te najlepsze na świecie kokosanki. Dzisiejszy wypiek zdecydowanie poprawił mi humor po wczorajszym niby chruście :) Kokosanki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, idealnie słodkie, po prostu bajeczne.
Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Masło roztapiamy i wlewamy do kokosu. Łyżką dokładnie łączymy wiórki z tłuszczem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a pod koniec dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Wiórki kokosowe mieszamy z ubitą pianą z białek (pianę dodajemy stopniowo!). Dłońmi lub za pomocą łyżki formujemy małe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Kokosanki pieczemy ok 20 minut, chociaż czas ten zależny jest od wielkości naszych ciastek. Ja zrobiłam trochę większe i piekłam je 25 minut (ostatnie 5 minut w termoobiegu).
zdj
zdj
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 49
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 76
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 108
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 90
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 100
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 49
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 76
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 108
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 90
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 100
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Masło roztapiamy i wlewamy do kokosu. Łyżką dokładnie łączymy wiórki z tłuszczem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a pod koniec dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Wiórki kokosowe mieszamy z ubitą pianą z białek (pianę dodajemy stopniowo!). Dłońmi lub za pomocą łyżki formujemy małe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Kokosanki pieczemy ok 20 minut, chociaż czas ten zależny jest od wielkości naszych ciastek. Ja zrobiłam trochę większe i piekłam je 25 minut (ostatnie 5 minut w termoobiegu).
zdj
zdj
Przepisy Desery
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.
Desery
Lody truskawkowe
Desery
Sernik z brzoskwiniami
Desery
Czekoladowe lody z pijaną śliwką
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.
Przepyszne muffinki z masłem orzechowym, zawsze piekę je z podwójnej ilości s...
Odsłon: 7
Lody truskawkowe
Przepyszne lody truskawkowe. Tego smaku chyba nie muszę zachwalać.
Odsłon: 9