Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkową cechą tego ciasta jest jego wilgotny, miękki i puszysty miękisz o karmelowej nucie oraz intensywnie kokosowy smak kremu. Ze względu na brak owoców tę kokosową krówkę możesz przygotować o każdej porze roku, szczególnie podczas zimowych miesięcy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, koniecznie w towarzystwie filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 663
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 663
Składniki
Miękkie masło i cukier utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku i dokładnie połącz. Dodaj wanilię i miód, a po chwili (na zmianę) mleko z przesianą mąką. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem, mieszając całość szpatułką. Zmiksowany biszkopt wylej do kwadratowej lub okrągłej foremki (ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Gotowy placek wyjmij z pieca, dokładnie wystudź i ostrym nożem przetnij na dwa blaty.
Przygotuj krem. W dużej misce robota kuchennego utrzyj miękkie masło z serkiem, aby powstała puszysta masa. Następnie partiami dodawaj cukier puder oraz mleko koksowe. Wyłącz mikser, wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj całość łyżką.
Na dolny blat ciasta wyłóż ok. połowę kremu kokosowego (ok. 40 % całej masy), rozsmaruj i przykryj drugim blatem. Z pozostałej masy odłóż ok. 1/3 i połącz z rozpuszczoną czekoladą – włóż do rękawa cukierniczego. Kolejną 1/3 masy (białej) także przełóż do rękawa, a resztą posmaruj górę ciasta. Na wierzchu wyciśnij wzorki, używając naprzemiennie białego i czekoladowego kremu. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny. Po tym czasie podawaj.