Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno

Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27480

Dodano:

Odsłon: 33813

Pyszny, delikatny i puszysty jak chmurka serniczek na zimno, który jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Smakuje jak kokosowe ptasie mleczko, a w połączeniu z orzechowym spodem cudownie rozpieszcza kubki smakowe.

Składniki

  • SPÓD:
  • 60 g łuskanych orzechów laskowych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • SERNIK:
  • 250 g serka mascarpone
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 250 g gotowej masy kokosowej z puszki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • WIERZCH:
  • 3 łyżki masy kokosowej
  • wiórki kokosowe
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno

Przygotowanie

  1. SPÓD. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy laskowe mielimy, dodajemy do nich wiórki koksowe, cukier puder oraz rozpuszczone masło, zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód małej tortownicy o średnicy 17 cm.

  2. SERNIK. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 6 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy do niej około 1/3 szklanki wody, podgrzewamy (Ale uwaga! Nie zagotowujemy) do jej całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z masą i mleczkiem kokosowym do momentu dobrego połączenia i delikatnego napowietrzenia masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Gotową masę wykładamy na orzechowo - kokosowy spód i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.

  3. WIERZCH. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy masą kokosową i posypujemy wiórkami. Wierzch możemy udekorować dodatkowo kokosowymi pralinkami, orzechami lub płatkami migdałów.

  4. * Do przygotowania sernika użyłam gotowej masy kokosowej z puszki, która jest wystarczająco słodka, dlatego nie trzeba dodatkowo dosładzać masy serowej.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń