Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne jabłka pod kokosową pierzynką.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Przesianą mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, dodałem pokrojoną margarynę, cukier i żółtka. Wszystko wymieszałem na gładką masę. Ciasto wyłożyłem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłułem widelcem. Podpiekłem je 15 minut w 180 stopniach.
W tym czasie obrałem jabłka i pokroiłem je na cienkie plasterki. Jabłka wymieszałem z sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Do jabłek dodałem kilka rodzynek (bo lubię) i szczyptę kurkumy (dla koloru i zdrowia).
Z białek ubiłem sztywną pianę, następnie powoli dodawałem cukier, a na koniec wsypałem wiórki kokosowe i wymieszałem łyżką.
Na podpieczone ciasto wyłożyłem masę jabłkową i przykryłem ją masą kokosową. Piekłem 35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch ciasta starłem kilka kostek czekolady. Czekolada posypana na gorące ciasto, łatwo przykleja się na wierzchu.