Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2376
Dodano: 07.06.2018
Odsłon: 252
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170oC.
Masa: Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
Polewa: Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze.
Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć.
W dwóch szklankach namoczyć żelatynę, 1 i 2 łyżeczki w 1/4 i 1/5 szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. 500ml śmietanki ubić wraz z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Boki tortu obkładamy śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało.
250ml śmietanki ubijamy z cukrem i barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy kwiatami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)