Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Drożdże posyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę, dodaj rozczyn z drożdży, wymieszane jajka, cukier, ciepłe mleko, rozpuszczone masło, szczyptę soli. Wymieszaj najpierw łyżką, potem dokładnie wyrób ręką. Uformuj z ciasta kulę, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość
Po ok. godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, odłóż połowę, resztę włóż do okrągłej formy. Z połowy ciasta uformuj trzy paski, zroluj je i zrób warkocz. Ułóż warkocz wokół ciasta. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Włóż ciasto i piecz je 40 minut. Po wyjęciu posyp orzechami.
CZAS: około 50 minut.Źródło: Dobry Tydzień