Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz z jagodami i lukrem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33624
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33624
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, żółtka, miękkie masło i smalec. Wyrabiamy, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Schłodzonym ciastem w ilości 3/5 całej porcji wylepiamy natłuszczoną formę o wymiarach 25 x 36 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temperaturze 180oC.
Na podpieczony spód wykładamy przebrane, umyte, osuszone jagody, wymieszane z obydwoma cukrami i bułką tartą. Z pozostałego ciasta robimy grubszą kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy 45 minut. Z cukru pudru i gorącej wody robimy lukier, którym dekorujemy ciepłe ciasto. Studzimy.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g.Źródło: Rewia