Do góry

Desery Przepis na:

Kołacz z jagodami i lukrem

Kołacz z jagodami i lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Kołacz z jagodami i lukrem"

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g świeżych jagód
  • 50 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru pudru i 2 łyżki gorącej wody na lukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, żółtka, miękkie masło i smalec. Wyrabiamy, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.

  2. Schłodzonym ciastem w ilości 3/5 całej porcji wylepiamy natłuszczoną formę o wymiarach 25 x 36 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temperaturze 180oC.

  3. Na podpieczony spód wykładamy przebrane, umyte, osuszone jagody, wymieszane z obydwoma cukrami i bułką tartą. Z pozostałego ciasta robimy grubszą kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy 45 minut. Z cukru pudru i gorącej wody robimy lukier, którym dekorujemy ciepłe ciasto. Studzimy.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń