Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz z jagodami i lukrem"
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20933
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20933
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, żółtka, miękkie masło i smalec. Wyrabiamy, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Schłodzonym ciastem w ilości 3/5 całej porcji wylepiamy natłuszczoną formę o wymiarach 25 x 36 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temperaturze 180oC.
Na podpieczony spód wykładamy przebrane, umyte, osuszone jagody, wymieszane z obydwoma cukrami i bułką tartą. Z pozostałego ciasta robimy grubszą kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy 45 minut. Z cukru pudru i gorącej wody robimy lukier, którym dekorujemy ciepłe ciasto. Studzimy.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g.Źródło: Rewia