Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz z morelami"
Składniki
Krem: śmietanę mocno podgrzej. Wrzuć do niej połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Potem mocno schłodź.
Spód: morele umyj, rozetnij je, wyjmij pestki, 3-4 połówki pokrój w kosteczkę, a resztę na cząstki. Odłóż 2 łyżki migdałów, pozostałe upraż na suchej patelni i obierz ze skórki. Potem grubo je posiekaj.
Jajka wbij do miseczki. Dodaj cukier. Miseczkę postaw nad garnkim z parującą wodą i ubijaj, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Zdejmij ją wtedy z kąpieli wodnej. Ubijaj dalej, aż przestygnie. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekaj i wraz z mąką oraz kosteczkami moreli dodaj do masy jajecznej. Dolej łyżkę likieru i wymieszaj ciasto.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij ciastem. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Wystudź. Pozostałe migdały posiekaj. Czekoladową śmietanę ubij. Dolej likier migdałowy. Krem rozsmaruj na cieście. Udekoruj cząstkami brzoskwiń. Posyp posiekanymi migdałami.Źródło: Naj