Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołaczki śliwkowe z orzechami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Zagotuj mleko z cukrem i dodaj drobno posiekane orzechy. Gotuj przez chwilkę, wystudź. Wsyp okruszki biszkoptowe i dopraw krem orzechowy rumem.
Drożdże wymieszaj z połową letniego mleka, łyżką cukru i mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Pozostałą część cukru, przesianą mąkę, żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczyptę gałki i soli oraz resztę letniego mleka i wyrośnięty zaczyn wymieszaj. Dodaj roztopioną margarynę.
Wyrób elastyczne, niezbyt gęste ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Lekko zagnieć je ponownie i odstaw jeszcze na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 25 części i uformuj kulki. Ułóż je na blachach i odstaw na 15 minut. Każdą kulkę spłaszcz, a krawędzie posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Kremem napełnij worek cukierniczy i wyciśnij po obwodzie kołacza. Pokrój śliwki w półksiężyce, rozłóż na kołaczach, a na środek wyciśnij krem. Piecz 15 minut w temperaturze 180° C. Gotowe przenieś na metalową siatkę.Źródło: Na żywo