Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowa choinka pachnąca piernikiem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Jaja wybijam do miski i miksuję. Dodaję cukier i ucieram. Następnie wlewam olej i mleko, miksuję. Przesiewam wszystkie suche i dodaję do masy, dokładnie mieszam. Na samym końcu dodaję powidła śliwkowe i jeszcze przez chwilę miksuję. Ciasto przekładam do formy w kształcie choinki, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 40 minut w 180oC.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam, pod koniec dodaję 2 łyżeczki cukru pudru i kilka kropel zielonego barwnika, miksuję.
Wierzch ostudzonego ciasta smaruję zabarwioną na zielono bitą śmietaną i dekoruję, np. bakaliami.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 32 g
Czas przygotowania ok. 70 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.Źródło: Rewia