Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowa sałatka"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 659
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 659
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Liście sałaty starannie umyj, a następnie osusz (otrząśnij z wody lub odwiruj). Osuszone liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidory, paprykę dokładnie umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne.
Oba warzywa pokrój na niezbyt małe kawałki. Wszystkie wspomniane dokładnie wymieszaj, skrop olejem rzepakowym i odstaw.
Kiwi umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w plasterki. Oliwki osącz z zalewy. Kiwi i oliwki dodaj do sałatki, następnie całość lekko oprósz pieprzem (ewentualnie także lekko osól).
Sałatkę nałóż na talerze lub do salaterek. Na koniec na każdej porcji umieść fantazyjnie ułożone plasterki szynki konserwowej lub gotowanej, albo łososia. Jeśli wybrałaś łososia, dodatkowo skrop go sokiem wyciśniętym z cytryny.
Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa (dobrze będą smakowały do niej także pełnoziarniste tosty). Jeśli lubisz, możesz zamiast oleju dodać do niej dressing z ulubionymi ziołami.
RADA
Sałatkę możesz wzbogacić kostkami upieczonych na patelni grzanek (wtedy serwuj ją bez chleba).Źródło: Świat kobiety