Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe ciasto dla dorosłych:

Kolorowe ciasto dla dorosłych:

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3091

Dodano:

Odsłon: 8876

Ładnie się prezentuje, dobrze smakuje a dodatek czekoladowego likieru sprawia, że krem nabiera głębszego, lekko orzeźwiającego smaku.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jajek
  • 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Masa budyniowa z likierem czekoladowym:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 budynie o smaku karmelowym bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki likieru czekoladowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 250 g miękkiego masła EXTRA
  • Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Wciąż miksując dodawać po jednym całym jajku i przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na cztery równe części:
    Do jednej dodać 3 łyżki "suchego" maku
    Do drugiej 1 łyżkę kisielu wiśniowego
    Do trzeciej 1 łyżkę ciemnego kakao
    Do czwartej 2 łyżki wiórków kokosowych
    Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i wykładać po łyżce każdej masy.
    Delikatnie wyrównać powierzchnię i piec 45 minut w tem. 175 stopni.
    Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
    Można nasączyć lub posmarować dowolnym dżemem lub galaretką.


  2. W szklance zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier.Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń. Przykryć folią by nie dopuścić do utworzenia się kożucha i ostudzić.
    Utrzeć miękkie masło na "puch" i wciąż ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu na przemian z likierem czekoladowym. Na końcu wlać rozmieszaną w czterech łyżkach gorącej wody żelatynę.
    Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, zetrzeć pół czekolady , przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć i wstawić na 15 minut do lodówki.
    Resztę masy wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać, zrobić wzory tzw. "rowki" i zetrzeć resztę gorzkiej czekolady. Schłodzić przez noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń