Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowe oponki na Tłusty Czwartek"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Składniki
Utarte drożdże rozpuść w wodzie oraz mleku i wymieszaj z cukrem. Po chwili dodaj masło, mąkę i jajka. Zagnieć.
Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj na placek grubości 1,5 cm. Wytnij kółka, a w środku każdego zrób dziurkę.
Przykryj pączki ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju.
Gotowe oponki udekoruj kolorowym lukrem.
Czas: 80 min 1 porcja = 360 kcalŹródło: Kurier TV