Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowy bukiet warzyw"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Składniki
Małe buraki (najlepiej tej samej wielkości) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 10-15 minut. Odlej, ostudź, a następnie obierz ze skórki i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Sałatę dębolistną podziel na liście, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.
Dojrzałe figi sparz wrzątkiem, osusz na sicie, pokrój w ćwiartki. Ser typu feta osącz z zalewy, pokrusz lub pokrój na małe kawałki.
Na sos utrzyj oliwę z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny oraz łyżeczką naturalnego płynnego miodu. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Sos powinien być słodko-kwaśny.
Na talerzykach rozkładaj dekoracyjnie liście sałaty oraz plasterki buraczków i ćwiartki fig. Całość posyp serem i skrop sosem. Przed podaniem ozdób ziołami.
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 180 kcal, cena 3,10 zł.
Buraki (także te na zupę) możesz upiec. Warzy wa zachowają kolor i naturalną słodycz. Umyte buraki ułóż na blasze. Piecz 50-90 min (w zależności od rozmiaru) w 180 st.Źródło: Świat kobiety