Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy sernik krówkowy

Kolorowy sernik krówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7227

Dodano:

Odsłon: 372

Sernik na kruchym ciemnym cieście. Sernik z kolorową posypką i polewą krówkową. Sernik wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g.masła -1/2 szklanki cukru -5 jajek
  • -2 szklanki mąki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg.sera imperialu-śmietankowego -5 jajka -1 szklanka cukru
  • -1 gęsta śmietana 18 % -250 ml. -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • -55 g. kolorowej kwaśnej posypki
  • -2 duże budynie krówkowe (każdy na 3/4 mleka) -1/2 szklanki oleju
  • PIANKA KRÓWKOWA:
  • -2 galaretki cytrynowe -2 szklanki wody -400 g. masy krówkowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.Zmiksować mikserem na niższych obrotach i szybko zagnieść. Rozsmarować na blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dołożyć ser, śmietanę i zmiksować. Przesiać budynie, dodać ekstrakt,posypkę i zmiksować. Na koniec wlać olej i krótko zmiksować. Wylać na surowe ciasto.

  3. Piec ok.1 godz. w 175*C. Pod koniec przykryć papierem do pieczenia, jak ciasto za mocno brązowieje.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Miękką masę krówkową zmiksować, potem dolewać galaretkę i dalej miksować ale nie za długo. Rozsmarować na zimnym serniku. Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń