Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 126
Dodano: 08.02.2011
Odsłon: 22630
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
CIASTO: Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondla,umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju.
KREM: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
KOPIEC KRETA: Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

bosskaa 05 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
Skorzystałam z przepisu na ciasto. Krem robię po swojemu: 500 ml śmietanki 30% ubijam z łyżką cukru pudru, do tego na koniec dodaję jeden serek mascarpone i gotowe. Wersja przyjazna wegetarianom :) i smaczniejsza niż z fixem czy żelatyną. Zamiast czekolady dodaję część pokruszonego ciasta, którego z reguły jest za dużo, żeby nie spadało z "kopca"0 Kto głosował? | Odpowiedz

pierozki2 03 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Ciasto ładnie wygląda. Smakuje gorzej ale nie jest złe0 Kto głosował? | Odpowiedz

dominikaorland 14 października 2011Zgłoś do usunięcia
Wyglada piekni:)Wyprobuje8 Kto głosował? | Odpowiedz

Tigra 08 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
na samych śmietanfixach krem długo nie postoi,lepiej dodać żelatynę0 Kto głosował? | Odpowiedz

marusia 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za odpowiedź. Teraz mogę wypróbować ten przepis:)8 Kto głosował? | Odpowiedz

poziomeczka17 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Ja do masy nie dodaje żelatyny. Ubijam kremówkę a potem dodaję cukier i fixy.8 Kto głosował? | Odpowiedz

marusia 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Czy nie potrzeba żelatyny do masy? Czy najpierw ubijasz kremówkę a potem dodajesz cukier i fixy czy od razu wsypujesz je do kremówki i ubijasz razem?5 Kto głosował? | Odpowiedz

poziomeczka17 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Dziękuję!.Pozdrawiam.8 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 09 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
świetny przepis. Na pewno wypróbuję.8 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 08 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię to ciasto, choć nie lubię w nim drążenia (jakoś zajmuje mi to najwięcej czasu). Znam przepis, że zamiast śmietan-fixów używa się galaretki cytrynowej, nadaje fajnego smaczku0 Kto głosował? | Odpowiedz