Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, zamiast bananów można użyć innych owoców (np. truskawek)
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Ciasto: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć posłodzoną herbatą. Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.
Masa serowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do namoczenia, następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 banana rozgniecionego widelcem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę, do ubitej wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę.
Pozostałe banany kroimy na pół wzdłuż, układamy w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.