Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8230
Dodano: 12.03.2013
Odsłon: 82650
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć posłodzoną herbatą. Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.
Masa serowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do namoczenia, następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 banana rozgniecionego widelcem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę, do ubitej wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę.
Pozostałe banany kroimy na pół wzdłuż, układamy w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

anna_82 02 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
dla mnie troszkę za mdłe w smaku, może gdyby faktycznie dać inne owoce, konkretniejsze w smaku...0 Kto głosował? | Odpowiedz

pierozki2 13 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo proste ale nie zachwycała bym się smakiem4 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 13 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Właśnie piję kawkę i patrzę z pożądaniem na Twe dzieło;) Wygląda pysznie,55 Kto głosował? | Odpowiedz