Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kopytka ziemniaczane"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiel lub przeciśnij przez praskę (najlepiej poprzedniego dnia).
Na patelni rozgrzej masło (z odrobiną oleju). Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dodaj pokrojony szpinak. Duś chwilę, aż zmięknie. Przypraw solą oraz pieprzem. Ostudź.
Do zimnych ziemniaków dodaj szpinak, obie mąki, jajka, szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj długie wałeczki. Potnij na kawałki.
Wrzuć do do osolonej wody. Gotuj kopytka 5 min od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedź, przelej zimną wodą. Podaj polane masłem lub skwareczkami z boczku.
Porcje 6. 85 min. Cena 3,10 zł. Kalorie 145 kcal.
<strong>Katarzyna Kosmala z Czarnolasu</strong>Źródło: Takie jest życie