Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Korzenne kółka z lukrem i posypką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Jeśli wybierasz zdrowszą wersję pierniczków, połowę zwykłej mąki zastąp mąką orkiszową.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Weź dwie blachy i wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem ubij masło, cukier i miód. Dodaj żółtko. Następnie dodaj pozostałe : mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy. Mieszaj, dopóki nie powstanie gładka masa.
Włóż ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Wytnij 30 okrągłych pierniczków.
Do zrobienia małych dziurek mogą posłużyć np. nakrętki. Ułóż na blaszce i piecz przez 12-15 minut. Połącz cukier puder z łyżką wody i zrób z tego lukier. Nałóż go na pierniczki i oprósz delikatnie kolorową posypką.
Czas przygotowania: 45 minut, 195 kcal, cena porcji: ok. 1 zł, 30 pierniczkówŹródło: Olivia