Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana Kostka Alpejska nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje. Zrobi furorę na świątecznym stole, chociaż uważamy, że ten przepis jest zbyt dobry, aby przygotowywać go tylko raz w roku. Jesteśmy pewni, że sami zaczniecie szukać pretekstu, aby zrobić to ciasto. Idealnie sprawdzi się w roli dodatku do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki oprócz śmietanki kremówki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Wyłóż papierem do pieczenia foremkę prostokątną. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza.
Jajka rozbij, białka przełóż do misy miksera i ubijaj. Po minucie dodaj 1 łyżkę cukru i miksuj do rozpuszczenia. Czynność powtórz z całym cukrem. Dołóż żółtka i ponownie wszystko zmiksuj. Przesiej kakao z mąką i wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto wyłóż do foremki i wyrównaj.
Ciasto piecz przez 25 minut, aż do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij foremkę z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości około 30 cm. Dzięki temu ciasto będzie równe, pozbawione pęcherzyków powietrza.
Masło przełóż do misy miksera i za pomocą końcówki do ubijania jajek zmiksuj do powstania puszystej masy maślanej. Dodaj kawę i drobnymi porcjami kajmak, cały czas mieszając. Powoli wlewaj ajerkoniak. W międzyczasie pokrusz bezy i dodaj do kremu, całość wymieszaj.
Połącz wodę z wódką.
Upieczony biszkopt nasącz ponczem i posmaruj dżemem porzeczkowym. Na wierzch wyłóż krem kajmakowo-ajerkoniakowy. Wyrównaj krem i włóż ciasto do lodówki na 4 godziny do schłodzenia.
Zimną śmietanę kremówkę przełóż do misy miksera i dodaj cukier. Ubijaj wszystko na sztywno. Wyłóż krem do schłodzonej foremki z ciastem, wyrównaj i ponownie włóż całość do lodówki na około godzinę.
Na sam koniec posyp ciasto startą na grubych oczkach czekoladą. Ciasto przechowuj w lodówce.