Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
koszyczek z ciasta drożdżowego i babeczki z ciasta...
Chce Wam pokazać bardzo prosty, szybki a zarazem efektowny przepis na każde p...
Odsłon: 410
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 227
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 226
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 153
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 79
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 227
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 226
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 153
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 79
Składniki
Babeczki: Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min.
Koszyczek: Mąkę przesiej,masło roztop,odstaw.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka.Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozbij jajka,oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego zrób ucho koszyka.Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem Piecz 25 min w temp 220stC.Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.Sklejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną. Udekoruj dowolnie ;-)
Przepisy Desery
Desery
Tort na 18 -tkę.
Desery
Babka drożdżowa z czekoladą
Desery
Izaura - sernik mojej rodzinki
Desery
Drożdżówki z rabarbarem
Tort na 18 -tkę.
Tort przygotowany na ostatnią chwilę , prosty ze smacznym kremem śmietankowym...
Odsłon: 242
Babka drożdżowa z czekoladą
Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto, które będzie niebanalne, a jednocześni...
Odsłon: 1980