Do góry

Desery Przepis na:

Koszyczki z dżemem

Koszyczki z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Koszyczki z dżemem"

Składniki

  • 1/2 op. (ok. 25 dag) mrożonego francuskiego ciasta
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki rumu albo nalewki porzeczkowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • jajko do posmarowania ciastek
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do posmarowania foremek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Koszyczki z dżemem

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 55 minut, 1 sztuka: 340 kcal. Cena sztuki: 1,20 zł

  2. Ciasto francuskie rozmroź w pokojowej temperaturze. Płaty ułóż jeden na drugim na stolnicy lekko oprószonej mąką. Rozwałkuj. Z placka odetnij pasek ciasta, resztę pokrój na kwadraty.

  3. Foremki do tarteletek (o średnicy 12 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep kwadratami ciasta. Dobrze dociśnij je do spodów i brzegów foremek. Dżem porzeczkowy wymieszaj z alkoholem i migdałami. Nałóż do przygotowanych spodów.

  4. Odłożone ciasto potnij na cienkie paseczki. Ułóż z nich krateczki na wierzchach tarteletek. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temp. 190 st.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń