Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki z tuńczykiem"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 534
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 632
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 158
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 534
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 632
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 158
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 410 kcal, cena 1,80 zł
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz i zmiel lub przepuść przez praskę.
Tuńczyka osącz z oleju, rozdrobnij widelcem, dodaj do masy ziemniaczanej. Kukurydzę z puszki przepłucz na sicie zimną wodą, osącz i również dodaj do masy.
Dymki opłucz starannie, osusz. Posiekaj drobno razem ze szczypiorkiem. Opłucz i osusz pół pęczka natki. Oderwij listki z łodyżek, poszatkuj. Zieleninę wrzuć do miski z masą na kotlety.
Dodaj chrzan oraz osączone z zalewy i posiekane kapary. Wyrób całość starannie, dopraw solą i pieprzem. Uformuj 12 małych kotletów, odłóż na 20 minut.
Jajka rozkłóć. Na talerz wysyp bułkę tartą (ok. 1,5 szklanki). Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.Źródło: Świat kobiety