Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krajanka czekoladowa z migdałami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Obie czekolady drobno posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Przestudź, a następnie wstaw do lodówki na 4 godziny. Mąkę wymieszaj w misce ze szczyptą soli oraz 7 dag cukru. Dodaj jajko i 7 dag miękkiego masła. Podgrzej 150 ml mleka. Rozpuść w nim drożdże. Wlej do miski. Zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Blachę (32 na 39 cm) posmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód blachy i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut. W tym czasie pozostałe 15 dag masła stop z miodem i 10 dag cukru. Dodaj płatki: migdałowe, orzechowe i owsiane. Dolej 50 ml mleka, dobrze wymieszaj, przestudź. Potem rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 15-20 minut.
Placek wystudź, rozetnij na 2 blaty. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Blaty przełóż kremem. Schładzaj godzinę. Gotowe ciasto pokrój na paski o wymiarach 3 na 13 cm.
ok. 2 godzin . 1 porcja 320 kcalŹródło: Tina