Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka jogurtowa"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 583
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 756
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 253
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 583
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 756
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 253
Składniki
Porzeczki opłucz, oderwij od gałązek. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru i połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wsyp do masy jajecznej. Dolej mleko i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz 25 minut w temp. 200oC.
Porzeczki zmiksuj, wymieszaj z cukrem żelującym i gotuj 4 minuty. Wystudź. Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Jogurt wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połącz z żelatyną. Śmietanę ubij. Dodaj do masy jogurtowej.
Ciasto rozetnij na dwa placki. Posmaruj je musem porzeczkowym i przełóż 2/3 kremu. Resztę kremu włóż do szprycy i wyciśnij na wierzch ciasta fale. Schłodź. Przed podaniem posyp pistacjami i ew. udekoruj gałązkami porzeczek oraz miętą.
godz.; Porcja: 220 kcal; Cena porcji: 1,95 zł.Źródło: Naj