Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka jogurtowa"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1224
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 104
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 39
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1031
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1224
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 104
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 39
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1031
Składniki
Porzeczki opłucz, oderwij od gałązek. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru i połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wsyp do masy jajecznej. Dolej mleko i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz 25 minut w temp. 200oC.
Porzeczki zmiksuj, wymieszaj z cukrem żelującym i gotuj 4 minuty. Wystudź. Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Jogurt wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połącz z żelatyną. Śmietanę ubij. Dodaj do masy jogurtowej.
Ciasto rozetnij na dwa placki. Posmaruj je musem porzeczkowym i przełóż 2/3 kremu. Resztę kremu włóż do szprycy i wyciśnij na wierzch ciasta fale. Schłodź. Przed podaniem posyp pistacjami i ew. udekoruj gałązkami porzeczek oraz miętą.
godz.; Porcja: 220 kcal; Cena porcji: 1,95 zł.Źródło: Naj