Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krajanka kakaowo-kokosowa"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
ok. 60 minut.
Utrzeć 30 dag masła ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 30 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać mikserem.
Blachę (34x40 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20 minut.
Czekoladowy placek wystudzić. Pozostałe masło stopić. Do rondelka wlać mleko i śmietanę kremówkę. Zagotować. Wsypać kaszkę mannę i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Do kaszki dodać stopione masło, 30 dag cukru oraz wiórki kokosowe.
Masę kokosową rozsmarować na czekoladowym placku. Poczekać 10-15 minut, aż masa przestygnie, potem schłodzić placek w lodówce. Pokroić na porcje, udekorować np. wiórkami kokosa i kokosowymi pralinkami.
Ciekawostka
Olej kokosowy jest ter- mostabilny, tzn. znakomicie nadaje się do smażenia (i pieczenia) w wysokich tem- peraturach. Smażenie na oleju kokosowym ma też tę zaletę, że w kuchni roznosi się cudny aromat kokosa.Źródło: Życie na gorąco