Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka z czereśniami na maślance"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 970
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 970
Składniki
Czereśnie dobrze osusz na papierowym ręczniku. Kawę rozpuść w odrobinę wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj razem z cukrem, cukrem waniliowymi i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbij po jednym jajku. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę, rozpuszczoną kawę oraz aromat migdałowy. Dodaj skórkę z cytryny. Całość dobrze utrzyj mikserem.
Odłóż 2 łyżki mąki pszennej, a resztę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Przygotowane wcześniej czereśnie oprósz odłożoną mąką, połącz z ciastem. Blachę (24x24 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz bułką. Wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę.
Upieczone ciasto lekko przestudź w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem. Pokrój na kwadratowe porcje. Podawaj np. z lodami.
ok. 20 minut. Pieczenie ok. 1 godziny, 1 porcja 250 kcalŹródło: Tina