Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka z czereśniami na maślance"
...ale pyszny.
Odsłon: 599
Polecam.
Odsłon: 556
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 53
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 51
...ale pyszny.
Odsłon: 599
Polecam.
Odsłon: 556
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 53
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 51
Składniki
Czereśnie dobrze osusz na papierowym ręczniku. Kawę rozpuść w odrobinę wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj razem z cukrem, cukrem waniliowymi i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbij po jednym jajku. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę, rozpuszczoną kawę oraz aromat migdałowy. Dodaj skórkę z cytryny. Całość dobrze utrzyj mikserem.
Odłóż 2 łyżki mąki pszennej, a resztę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Przygotowane wcześniej czereśnie oprósz odłożoną mąką, połącz z ciastem. Blachę (24x24 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz bułką. Wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę.
Upieczone ciasto lekko przestudź w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem. Pokrój na kwadratowe porcje. Podawaj np. z lodami.
ok. 20 minut. Pieczenie ok. 1 godziny, 1 porcja 250 kcalŹródło: Tina